Levenstestament voor zakelijk en privé

Als ondernemer bent u gewend zelf belangrijke beslissingen te nemen. Maar er zijn omstandigheden denkbaar waarin u daar niet toe in staat bent. Bijvoorbeeld door  hersenletsel na een beroerte of een coma na een ongeval. Wie neemt dan de beslissingen over uw bedrijf? En privé? Uw partner/kinderen mogen niet zomaar keuzes voor u maken.

Een vrouw achter een bureau met een testament voor haar en een pen in haar hand
Nieuws
Datum: 20-11-2024

Als u om wat voor reden dan ook wilsonbekwaam bent, heeft dat gevolgen voor de continuïteit van uw bedrijf en voor de mogelijkheden van uw familie om belangrijke beslissingen te nemen. U kunt die gevolgen voorkomen met een levenstestament. Daarin wijst u aan wie namens u gevolmachtigd is om beslissingen te nemen. Dat kan één persoon zijn maar ook meerdere personen die gezamenlijk beslissen. Degene die uw zakelijke belangen behartigt, hoeft niet degene te zijn die over uw privéfinanciën en -omstandigheden beslist.

Afspraken vastleggen

U kunt specifieke rechten geven per gevolmachtigde of juist beperkingen aanbrengen. Verder kunt u een toezichthouder benoemen aan wie de gevolmachtigde(n) verantwoording moet(en) afleggen. Leg ook vast wanneer de volmacht in werking treedt. Is dat direct na het tekenen van het levenstestament? Of moet een arts eerst officieel verklaren dat u wilsonbekwaam bent? Laat het levenstestament opstellen door de notaris. Alles is dan officieel vastgelegd en de afspraken hebben rechtskracht.

Zakelijke gevolmachtigde?

In principe mag de zakelijke gevolmachtigde van alles regelen voor uw bedrijf. U legt expliciet vast wat zijn rechten en plichten zijn. Kan hij bijvoorbeeld beslissen over de bedrijfsvoering en investeringen, statuten wijzigen of namens u een stem uitbrengen in een aandeelhoudersvergadering? Kan hij rechtspersonen oprichten en medewerkers ontslaan? Bepalen wie de mogelijkheid krijgt om het bedrijf over te nemen? De onderneming beëindigen of verkopen?

Ook voor uw privésituatie

In uw privésituatie gaat het om het regelen van uw dagelijkse financiën en belastingzaken, maar bijvoorbeeld ook om schenkingen of de verkoop van de woning. Ook kunt u vastleggen dat de gevolmachtigde mag beslissen over uw medische behandelingen, uw persoonlijke verzorging en of u orgaandonor wilt zijn. Verder zijn er zaken waar u misschien niet zo snel aan denkt, zoals onderdak voor uw huisdier en profielen op sociale netwerken wijzigen of laten verwijderen. Al die beslissingen mag u overlaten aan een gevolmachtigde.

Levensveranderende gebeurtenissen

U bent druk met ondernemen en met wat er op dit moment op u afkomt. Situaties die zich in de toekomst voor kunnen doen, lijken dan abstract. Maar wat gebeurt er als u wilsonbekwaam wordt, overlijdt, arbeidsongeschikt raakt of wilt stoppen met werken? Bespreek met ons wat de financiële en juridische gevolgen zijn van dergelijke gebeurtenissen en wat u kunt regelen om uw bedrijf en uw inkomen te beschermen.

Heeft u een vraag of wilt u persoonlijk advies?

Heeft u naar aanleiding van informatie op deze pagina een vraag of wilt u persoonlijk advies? Vul dan het onderstaande reactieformulier in of neem contact met ons op. 

Wij nemen de regelgeving met betrekking tot de bescherming van uw persoonsgegevens serieus en hechten veel waarde aan de bescherming van uw privacy. Bekijk hier ons Privacy statement.

Stel ons gerust uw vraag

Alarmcentrale motorrijtuigen
(+31) (0) 20 651 58 27

Alarmcentrale reisverzekeringen
(+31) (0) 20 651 56 12